Etty Hillesumlezing in de Koorkerk op zondag 15 januari 2023

Sinds 2016 wordt jaarlijks, met uitzondering van de Corona-periode, in Middelburg een Etty Hillesumlezing georganiseerd met de bedoeling de aandacht te vestigen op het gedachtegoed van Etty Hillesum.  Deze Joodse vrouw, die de oorlog niet overleefde, werd in 1914 geboren te Middelburg.  Vanaf 1941 hield zij een dagboek bij dat een beeld geeft van de Jodenvervolging, en van haar reflectie daarop.  Op initiatief van Prof.Dr.Klaas Smelik werd dit dagboek in 1981 uitgegeven.

De vorige lezingen werden gegeven op of rondom haar sterfdag, zij werd vermoord in november 1943, maar dit jaar is gekozen voor haar geboortedag, 15 januari.  Door nu te kiezen voor haar geboortedag en niet voor haar sterfdag wordt de nadruk gelegd op haar leven en haar werk en niet op haar dood.  Zij leeft immers voort in haar literaire werk en in veler harten.

De lezing wordt gehouden door Klaas Smelik en vindt plaats in de Koorkerk op zondag 15 januari om 15.30 uur.  Inloop vanaf 15.15 uur.    De toegang is vrij.  De titel van de lezing is: Vrijheid volgens Etty Hillesum.  Ook zal een animatiefilm worden vertoond over het leven van de harpiste Rosa Spier, die eveneens de gevolgen van de Jodenvervolging onderging.  De Middelburgse harpiste Dorine van Dijk zal de bijenkomst muzikaal opluisteren.

Deze bijeenkomst  wordt georganiseerd door het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, door de Stichting Synagoge Middelburg en door de Stichting het Etty Hillesum Huis.

__

Rond Etty Hillesum

Op zondag 18 september wordt het Etty Hillesum Huis geopend. Het geboortehuis van Etty Hillesum, Molenwater 77 te Middelburg, krijgt een educatieve functie.

Etty werd in 1914 in Middelburg geboren en kreeg in de oorlog te maken met anti-Joodse maatregelen waarover zij schreef in haar dagboek en in haar brieven.  Haar literaire werk is voor velen een bron van inspiratie en spiritualiteit.

De kerk is vrij toegankelijk, wel wordt gevraagd zich te houden aan de 1,5 m. regel.

Voor verdere informatie: zie https://ettyhillesumhuis.nl

____

De vernieuwde keuken van de synagoge

Deze verbouwing kwam tot stand met behulp van een belangrijke subsidie van de Stichting Collectieve Maror-gelden.  Deze stichting draagt bij aan collectieve Joodse doelen binnen de Joodse gemeenschap in Nederland.